Covid-19 en massage

 

 

Joehoe! Mijn handen mogen weer aanraken!  Per 2 maart 2021 is massage weer toegestaan door het kabinet. Je bent van harte welkom.

Op zich veranderd er niet heel veel in mijn werkwijze ten opzichte van normaal, maar goed om het even te benoemen:

Ik werk uitsluitend op afspraak.
Ik maak deurklinken, toilet en andere contactplaatsen in mijn praktijk schoon voor er een nieuwe cliënt komt. Handdoeken worden na elke massage ververst.
Ik zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, en verwacht dat ook van mijn cliënten. Graag handen wassen bij aankomst, of handen ontsmetten met alcoholspray.
Als ik, of iemand uit mijn gezin, symptomen van Corona vertonen, dan kan de afspraak helaas niet doorgaan. Hetzelfde geldt voor mijn cliënten. We zoeken dan samen naar een nieuwe datum.

Ik werk niet met een mondkapje op. Dit vanwege een medische reden. Daarnaast is het geven van een massage fysiek vergelijkbaar met een sport. Ook het ontvangen van een massage is wat mij betreft vergelijkbaar met sport. Je bloedsomloop verbetert en je weefsels en organen zijn gebaat bij een optimale toevoer van zuurstof en afvoer van koolstofdioxide. Uiteraard zijn mijn cliënten vrij om wel een mondkapje te dragen, maar het hoeft van mij niet (mits vrij van klachten en contact met coronapatiënten). 

Ik heb in mijn praktijk een mechanisch ventilatiesysteem, een luchtreiniger en luchtbevochtiger. Zo nemen we degelijke maatregelen tezamen met hygiëne en de verantwoordelijkheid die cliënt en ik dragen om bij (zelfs de kleinste) kenmerken van verkoudheid of Covid-19, een nieuwe afspraak te maken om de verspreiding van  Covid-19 tegen te gaan. Ook doe ik zeer regelmatig een Covid 19-zelftest (ook als ik geen klachten heb).

Mijns inziens interpreteer ik de wet die de overheid stelt op deze wijze juist en conformeer ik mij voldoende aan de regels om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

 

Toch ook belangrijk om te vermelden: het is, ondanks de zorgvuldige maatregelen die ik neem, nooit ( en ik denk dat dit voor iedere plek in Nederland momenteel geldt) helemaal uitgesloten dat er een besmetting met Covid-19 plaats zou vinden in mijn praktijk. Ik neem daar dan ook geen verantwoordelijkheid voor. Als je extra kwetsbaar bent voor Covid-19 ( door bijv je leeftijd, onderliggend lijden o.i.d.) of als jij je kwetsbaar voelt, dan geef ik er de voorkeur aan om een afspraak te maken als er weinig tot geen Covid-19 besmettingen zijn in Nederland.

En verder: massage is helend, het ondersteunt het immuunsysteem en voorziet in een van onze eerste behoeftes: contact. Ik voel het als een voorrecht om mensen te mogen voorzien in deze behoefte. Juist in deze tijd.

Jij bent heel welkom!


.