CURSUS BABYMASSAGE volgens de Shantala- methode

(ook erg leuk voor papa's met hun kindje!)

 

De franse arts Leboyer raakte in de jaren '70 tijdens een reis door India geïnspireerd door de massages die moeders daar aan hun baby's gaven. Hij raakte in contact met de Indiase vrouw Shantala, en heeft haar manier van masseren zorgvuldig vastgelegd en meegenomen naar het Westen.
Het leuke van de Shantala-massage is dat de moeder (of vader) haar/zijn baby zelf masseert. In de cursus leer je de technieken en krijg je informatie over de massage en de effecten ervan. Vervolgens kan je thuis je kindje masseren zo vaak als je wilt, en zolang als jij en je kindje het fijn vinden. Dit kan wel jaren doorgaan, ik masseer mijn kinderen (nu 11 en 7 jaar) ook heel regelmatig!

De nadruk bij mijn cursus babymassage ligt niet zozeer op de technieken (deze zijn heel eenvoudig), maar meer op het contact, de aandacht en de afstemming tussen ouder en baby. Ik gebruik hierbij mijn ervaring als massagetherapeut.

 

Kindjes die gemasseerd worden hebben een betere emotionele en sensomotorische ontwikkeling. Ook verloopt het hechtingsproces beter en word een kindje er ontspannen van.

 

Babymassage is voor elke baby heilzaam. En vooral als je kindje prematuur is, een ziekenhuisopname heeft gehad, als de bevalling zwaar is geweest, of na een keizersnede, last heeft van stress (overstrekken/ hoepel maken van zichzelf), veel huilt, buikkrampjes heeft of slecht slaapt kan regelmatig masseren heel veel goeds doen.

 

 

 

Er zijn een aantal contra-indicaties

 

 

Ten eerste is het belangrijk dat je kindje geen honger heeft en niet moe is als hij/zij gemasseerd wordt. Direct na de voeding is ook niet aan te bevelen, het buikje wordt ook gemasseerd en dit kan onprettig zijn als je kindje een volle buik heeft.

 

Ook mag je kindje niet ziek zijn (tenzij er overlegd is met een arts) of koorts hebben.
Bij (chronische) ziektes en hartafwijkingen kan massage heel heilzaam zijn, maar wel altijd eerst overleggen met je huisarts of specialist.

 

 

HOE en WAT ?

 

Ik geef de massagecursus individueel, zodat het kan op een tijdstip dat handig is voor jou en jouw kindje. Ik kom dan bij jullie thuis. Alvast handig om te weten: het is belangrijk dat het lekker warm is in de ruimte waar je jouw baby gaat masseren, dus zet de verwarming hoog.

Ook kan de cursus in groepsverband. Misschien wil je het samen doen met een familielid of vriendin(nen) die ook baby's hebben. In overleg bepalen we de locatie (kan bij iemand thuis of bij mij in de praktijk) en het aantal lessen. Het maakt niet uit als er leeftijdsverschil tussen de kinderen is. (Het is wel fijn om te beginnen met babymassage als je kindje nog niet kan kruipen. Vaak vinden kruipende baby's de wereld zo interessant dat ze niet blijven liggen voor een massage. Maar het kan natuurlijk wel. )

 

 

Bij een individuele cursus is twee bijeenkomsten van ongeveer een uur vaak genoeg, met meerdere cursisten is het fijner om het in drie sessies van ongeveer een uur te doen.

 

Je mag met je kindje de cursus doen als hij/zij minimaal zes weken oud is. Bel gerust als je wilt overleggen of je kindje er klaar voor is.