Mijn visie op masseren

 

Ik masseer vanuit een holistische visie. Al heel lang voel ik mij verbonden met het idee dat de mens een eenheid van lichaam en geest is, én onderdeel van het geheel: je hebt een plek binnen je gezin, je familie, de sociale omgeving waarin je verkeert, de maatschappij waarin je leeft, de cultuur die je mee kreeg, het land waar je bent, de hele wereld. Al deze elementen zijn van invloed op elkaar en als ik jou masseer dan masseer ik niet alleen een spiergroep maar ook de reflectie van jouw leven in deze spiergroep.

 

Veel mensen spannen ongemerkt spieren onnodig aan, bijvoorbeeld door stress ( een bekende plek is het schoudergebied), door heftige emoties of een ander proces in hun leven. Door de constante spanning in spieren neemt de doorbloeding op die plekken af en worden afvalstoffen slechter afgevoerd, voedingstoffen worden minder goed aangevoerd. Het gevolg is pijnlijke, 'zeurende', spieren. Soms zo erg dat je dit de hele dag voelt. Misschien herken je dit wel?

 

Massage en bewustwording brengt je in contact met je lijf. Massage geeft fysieke effecten: de doorbloeding van je spieren wordt verbeterd, afvalstoffen worden afgevoerd, voedingsstoffen toegevoerd. Je spieren worden weer soepeler. Maar je maakt ook contact met je pijnlijke spiergroep, bijvoorbeeld je schouders. Waarom doen ze zo zeer? Waarom heb je het zo druk en hoe is dit voor jou? Niet alleen voor bijvoorbeeld je schouderspieren, maar ook voor de rest van je leven?

 

Op deze manier kan massage naast ontspanning ook leiden tot zelfinzicht en heling.

 

Als er een element in jouw leven veranderd, dan heeft dat invloed op de andere elementen. Deze veranderingen zijn voortdurend aanwezig in ons leven.
Alles stroomt en de aanpassingen aan veranderingen gaan vaak ongemerkt en vloeiend, en soms met veel geweld. Ieder individu, zowel op lichamelijk als geestelijk niveau is constant op zoek naar balans, naar aanpassing aan de omstandigheden.
In een massage voel je via mijn handen hoe jouw lijf, en alles wat daarin opgeslagen zit, zich nú voelt.

 

Ik heb al vaak ervaren dat een lichaam ervaringen uit het verleden, of angsten en verlangens van de toekomst als het ware opslaat. Het gebeurt vaak dat je ongemerkt een gedeelte van je lichaam aanspant, of zelfs verkrampt in een bepaalde periode. Door aanraking en massage kom je in contact met deze verkrampingen. Vaak letterlijk, doordat je gedachten opeens naar iets toe gaan.

 

Door waar te nemen wat er in jezelf gebeurd, en dit zonder oordeel te doen, kan er stroming ontstaan. Verwelkom elke emotie, je mag erop vertrouwen dat je lichaam en je geest naar balans zoeken. Door alles te verwelkomen geef je ruimte, en maakt je het mogelijk dat er balans gevonden wordt.

 

In onze maatschappij is weinig ruimte om het leven op een holistische manier te beleven. Veel mensen leven (bijna) uitsluitend in hun hoofd. We rationaliseren en bedenken onszelf een weg door het leven. Door ons lichaam en onze geest als aparte onderdelen te bekijken is er weinig ruimte om de samenhang te ervaren.

 

Veel mensen hebben het constant druk, hebben last van (delen van) hun lichaam of het gevoel niet meer in contact te zijn. Signalen die je het lichaam geeft worden genegeerd of verdoezelt met medicijnen, drugs, alcohol of andere verslavingen. Het kan dan helpen om écht terug naar jezelf te gaan. Door middel van hele gerichte aandacht jezelf te voelen en te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Aanraking laat jouw jezelf voelen. Aanraking leidt tot lichaamsbewustzijn. Waar doet het pijn? Waar is het verzuurd? Waar ben je moe? Waar ben je ontspannen? Waar zijn je blokkades en waar stroom je? Dit is het. Hier ben jij.